Mindset, OrderFlow, Psychologie, Trading

Systematické obchodování

19 října, 2019

Nejlepší věcí na tradingu je, že samotné obchodování je technicky velmi primitivní. Stačí založit účet u brokera a zjistit, kde je tlačítko nákup a prodej. Tohle se ale zároveň stává nejhorší věcí na tradingu. Existuje totiž nespočet způsobů kdy, kde, jak nakupovat a prodávat. A tak, ve snaze nezmeškat obchod, je velice snadné obchodovat chaoticky a přitom si myslet, že jsem to vlastně udělal dobře. A nejvíce je to patrné v intradenním obchodování OrderFlow, kde není tolik času na analýzu při seanci. A jak se to podařilo uchopit?

Ilustrační obr. (zdroj: https://hub.jhu.edu/2017/02/27/autism-cause-treatment/).

Systematické obchodování Futures

Zjistil jsem, že koncept je opravdu jednoduchý a obvykle pracuji v intradenním obchodování s tímto nastavením a nejprve na DEMU s virtuálním kapitálem:

  • zvolím si 1-2 trhy, které budu zkoumat, ne víc!
  • hledám setupy z vyšší struktury trhu, které je možné jednoduše zkoumat. Vyšší strukturou v intradenním obchodování myslím timeframe 15M, 30M a 1H – obvykle zkoumám 30M. Snažím se najít takový setup, který:
    • se vyskytuje každý den, nebo alespoň jednou za dva dny -> chtěl bych denně mít 3-5 obchodních příležitostí, kde ne všechny se mi určitě podaří chytit
    • musí mít pozitivní potenciál pohybu (pozitivní RiskReward) -> zajímá mě, že má trh při tomhle setupu většinou potenciál většího pohybu.
  • vyberu 1 až 2 tyto setupy
  • zvolím si určitý čas 14 dnů nebo měsíc a rozhodnu se každý den zkoumat a obchodovat tyto 1-2 setupy. Zjistím jeho nuance, jak se chová v jaké pozici a až uplyne daná doba každodenního zkoumání, teprve poté vyvodím závěry, zda daný setup dává požadované výsledky.
    • V této fázi je důležité obchodovat pouze dané popsané setupy a nenechat se strhnout žádnými jinými obchody. A to je na tom to nejtěžší – být trpělivý, čekat a exekuovat pouze zkoumaný setup. I když vidím, že se rýsuje něco, o čem jsem někde četl že funguje, nebo to viděl na nějakém webináři, nezajímá mě to. Musí to být po mém a podle připraveného setupu. Pokud se nechám strhnout jiným vstupem, dochází ke zkreslení systematických výsledků, mrhání časem a zklamání. Nechci přece strávit život před obrazovkou a sledováním každého pohybu v trhu.
  • Pokud mi setup ze získaných výsledků dává smysl, naučím se ho perfektně exekuovat znovu a znovu stále dokola.
  • Pokud to nefunguje, tak jsem vlastně taky vyhrál – ušetřil jsem kapitál, který bych a zjistil jsem, že autor kecá.
  • Pokud nemůžu dlouho na nic přijít, nebo se mi nedaří, pokusím se systém zjednodušit – je to těžké, protože matematika může být složitá a vypadat tak nějak „mysticky“, což lidi přitahuje. Jednoduchost je nuda :), vyžaduje úsilí navíc v trpělivosti a po nějaké době je těžké se nenechat strhnout něčím jiným.

Zdarma dostupné zdroje

Příklady setupů, které lze obchodovat:

You Might Also Like