Analýza dat, SquareMath, Trading, Výzkum

Analýza trhu skrze jednoduchou geometrii

15 září, 2019

Nedávno jsem narazil na styl analýzy trhu, která mě hodně zaujala. Jde o myšlenky W. D. Ganna, který analyzoval trh v geometrických tvarech, které rozdělují základní ohraničený pohled na graf. Líbí se mi matematický základ těchto myšlenek. Chci je prozkoumat blíže a očekávám, že by to mohlo jít snadno programově analyzovat.

Příklad SquareMath na trhu EURUSD.

Tento styl analýzy trhů je univerzální, dá se aplikovat na všechny trhy a má fraktálový charakter – dá se aplikovat na jakýkoli timeframe.

Jde o to, že Gann analyzoval určitý vývoj trhu a vložil to do tzv. čtverce, který rozdělil na 8 dílů. Počet 8 dílů vychází ze zlatého řezu. A rozděluje tak časovou i cenovou řadu. Gann sledoval trhy za poslední rok/půlrok/kvartál.

Jde o to, že každá cenová úroveň (z tohoto rozdělení na 8 dílů) se chová jako přirozená Support/Rezistence.

T. H. Murrey postavil na Gannových myšlenkách svůj systém, který nazval Murrey Math. Zaujalo mě obojí pojetí tohohle konceptu a udělal jsem si vlastní graf a matematiku, která se mi podařila dát dohromady po náročném zkoumání zdarma dostupných informací. Pracovně jsem ji pojmenoval SquareMath:

Příklad rozdělení pohledu aktuálního trhu EURUSD na 8 dílů, které vychází z Gannových a Murreyho nápadů. Je hezky vidět, jak cena reaguje docela s velkou přesností na tyto přirozené S/R úrovně.

You Might Also Like