Krátkodobá strategie, Trading, Výzkum

Rozdíl mezi Futures trhy ES, NQ (US indexy) a ZB, ZN (US Treasuries)

17 srpna, 2019

Pokračuji v průzkumu obchodovatelných futures trhů. Chtěl jsem najít odpověď na otázku: „Jaký je rozdíl v thick(ZB, ZN) a thin(ES, NQ) markets?“ „Obchodování Thick namísto thin markets“ je myšlenka, která mě při průzkumu obchodních stylů zaujala a chci zjistit proč. S futures trhy jsem začal obchodovat pomocí obchodního systému popsaného v kurzu FIMS A-Z na financnik.cz, který popisoval obchodování futures trhu NQ. Často se mi ale stávalo, že trh byl velmi špatně sledovatelný – velmi volatilní. Jednotlivé svíčky grafu mi skákaly rychle a často mimo oblast zobrazeného grafu, že jsem měl velký problém jej sledovat a natož dobře exekuovat podle připravených pravidel.

Porovnání NQ a ZN – NumbersBary 30M svíček.

Až mě to jednou po pár zbytečných Stop-Lossech tak naštvalo, že jsem začal zkoumat jiné myšlenky obchodování OrderFlow. Přešel jsem na trh ES, který je volatilní o dost méně. Ale to byla zase oproti NQ velká nuda! Pak jsem ještě narazil na ZN a ZB, což jsou dluhopisy futures trhy. A když jsem si myslel, že ES je nuda, tak ZB a ZN je teprve obrovská nuda :). Ale nenechal jsem se strhnout pocity vzrušení, které v trhu opravdu nehledám, a rozhodl jsem tyto trhy prozkoumat více a po delší dobu, protože můj cíl je stabilně a systematicky zhodnocovat kapitál. Zde jsou mé postřehy:

Thin markets (ES, NQ)

  • Trh je náchylnější na změny a stačí malý objem, aby se trh pohnul o několik ticků.
  • V době zpráv se čekající limitní příkazy velmi drasticky zmenší a trhu tak stačí velmi velmi malý objem, aby se pohnul -> tím vzniká velká volatilita a rozšiřuje se oblast šumu, se kterou musí trader počítat – je těžké v těchto trzích určovat SL a PT targety pro aktuální volatilitu (obchodování FIMS), která se tak může velice rychle měnit.
  • NQ je velmi rychlý trh, kde každá vteřina hraje roli pro dobře umístěný vstup při intradenním obchodování OrderFlow a skalpování. Zde mají algoritmy velkou převahu v rychlosti.
  • ES je pomalejší, ale také dokáže udělat obrovské nečekané pohyby.
  • Hodnota ticku na NQ je 5 USD, obvyklé komise na RT (round turn – obchod) jsou u brokerů cca. 4-5 USD a bežný denní pohyb na NQ 200-300 ticků (1000-1500 USD), měřeno odhadem.
  • Hodnota ticku na ES je 12.5 USD, obvyklé komise na RT (round turn – obchod) jsou u brokerů cca. 4-5 USD a bežný denní pohyb na ES 120-170 ticků (1500-2125 USD), měřeno odhadem.
  • Oblasti vyššího volume HVN (High Volume Nodes) na jednotlivých cenových úrovních se čtou přes více úrovní.
  • NumbersBary na NQ a barevné zvýrazňování imbalance se často zobrazuje na nevýrazném volume, kde na jedné straně je např. 12 a na straně druhé je 45 – což je skoro 4x více, ale objem 45 kontraktů není žádná výraznost. Je třeba si na to zvyknout. A zároveň imbalance se čte přes více cenových úrovní a výraznost většinou začíná kolem 100-200 ktr. vs. 50-100 ktr.
NQ 30M NumbersBary/Footprinty

Thick markets (ZB, ZN)

  • Většinou udělají během dne udělají pohyb jen „pár ticků“ (tj. 10-30 ticků).
  • Hodnota ticku na ZB je 31,25 USD, obvyklé komise na RT (round turn – obchod) jsou u brokerů cca. 3 USD a bežný denní pohyb na ZB 30-50 ticků (cca. 938-1563 USD), měřeno odhadem.
  • Hodnota ticku na ZN je 15,625 USD, obvyklé komise na RT (round turn – obchod) jsou u brokerů cca. 3 USD a bežný denní pohyb na ES 30-50 ticků (cca. 469-781 USD), měřeno odhadem.
  • Výrazné volume např. na ZN na jedné cenové hladině je 15k-20k kontraktů vs. např. 7k-12k – což je opravdu výrazně viditelné.
  • Výrazně pomalejší price action a vývoj ceny – zde se výraznost, pohlcení, apod. vyvíjí mnohem mnohem delší čas – je čas si toho všimnout, ověřit a tak i delší prostor na to zareagovat.
  • Objemy na těchto trzích jsou velmi výrazné.
ZN 30M NumbersBary/Footprinty

Souhrn

Thick markets jsou pomalé, nudné, ale zato je čas zareagovat, chytit příležitost, vidět OrderFlow v jiném světle. Docela mi to pomáhá objevit v OrderFlow to, co je opravdu důležité pro lepší exekuci. Pro tradera, který přechází z Indexů, to ale chce jiný typ přemýšlení, už jen kvůli té rychlosti. Není problém udělat během dne 3-5 obchodů jak na ZN/ZB, tak na ES/NQ. U indexů mám ale bohužel větší tendenci dělat chyby, nahánět cenu a více strhávají k re-entry, což vede pak k překročení rizika, atd…

You Might Also Like