Krátkodobá strategie, Psychologie, Trading

Co znamená maximální denní limit risku na den v intradenním obchodování?

30 září, 2018

Denní SL je typ časového Stop-Lossu. Je to předem určená hodnota, kterou když trader dosáhne, musí bezpodmíněčně ukončit daný den obchodování (např. -200 USD). Jedná se o docela častou radu jak omezit riziko v nejvíce ztrácejícíh dnech. Podle mě je ale tohle většinou nesprávně pochopeno. Jak mi pochopení tohoto pravidla pomohlo při obchodování?

Ilustrační obr. (zdoj: Riziko protistrany – kreditní (úvěrové) riziko)

Ukončení obchodování při dosažení max. risku na den vs. při dosažení max. denní ztráty

Na jednu stranu se může zdát, že je to jedno a to stejné, ale já to vnímám jinak.

Dříve jsem si nastavoval risk na den hodnotou maximální denní ztráty. Vzal jsem 3 špatné obchody za sebou (SL/obchod = -100 USD) a zvolil jsem si maximální denní ztrátu na -300 USD (-100 USD * 3 obchody), přestávám daný den obchodovat. Pro začátek super pocit, měl jsem větší jistotu, že neprodělám během dne žádnou významnou částku. Problém ale byl v tom, že při výuce na demu, pokud jsem daný den vydělal nějakou malou sumu (např. +10 USD), nutilo mě to obchodovat dál a dál. A moje výsledky obchodů vypadaly jeden den [+50, +50, -50 USD], další den [-50, -50, +70, +60, -50, +50, -60, -60, -60 USD], až jsem dosáhl max. denní ztrátu. Výsledky vůbec nebyly vyrovnané. A to i když jsem si řekl, že dodržím max. počet obchodů na 3/den. Ale dlouhodobě jsem nedokázal udržet 3 obchody na den. Musel jsem na to jinak. Aha moment přišel, až jak jsem narazil na větu „Risk je to jediné, co má trader plně pod svojí kontrolou.“

Pomocí limitu 2-3 vstupů na den vyřeším maximální riskovanou denní částku 150-300 USD (50-100 USD/kontrak pro 1 obchod, podle automatického pevného SL 10-20 ticků v trhu NQ). Pokud v 1 obchodě vydělám +100 USD, ve druhém skončím na BE a ve třetím ukončím pozici -20 USD, výsledek je +80 USD a dále už obchodovat nesmím! Proč? Jednoduše proto, že bych překonal maximální riskovanou denní částku. V každém obchodě se mi nastavil záchranný SL na -100 USD. A tak já, pokud udělám 3 obchody během dne, musel jsem hodit na stůl 300 USD! Takže možná ztráta byla -300 USD a já opravdu nechci daný den riskovat více!

Samozřejmě je to ve většině případech teoretická částka. Prakticky vzdálenost SL někdy zkracuji podle toho, kde si myslím, že je vhodné mít SL, takže reálná míra rizika mohla být na obchod v průměru méně (klidně i méně než -50 USD/kontrakt na obchod). Ale černá labuť říká, že při nejhorším scénáři bych mohl ztratil -300 USD a toho se držím. Teoretické riziko beru jako výchozí a v obchodování se jej snažím pouze snižovat, protože „Risk je to jediné, co má trader plně pod svojí kontrolou.“

Výhody stanovení si maximálního denního risku namísto maximální denní ztráty:

  • Určitý risk na den mě nutí více přemýšlet kam obchod umístím (mám jen pár pokusů) a můžu se tak soustředit opravdu na silné (velmi výhodné) vstupní situace.
  • Tato riskovaná míra mě udržuje v klidu, mám větší důveru v to, že opravdu riskuji pouze danou částku, teoretické plné riziko bylo na stole po dosažení určitého počtu obchodů.
  • Vede ke konzistenci -> že mi občas obchod ujede, nebo nedokážu ustát větší pohyb, mi až tak nevadí, protože pokud bych měl vydržet ve větším pohybu, většinou musím riskovat více a déle.
  • Omezuje hamižnost, prostě si dokážu říct, že dneska jsem na riziko -300 USD dokázal vydělat jen +20 USD, a i to je dobrý výsledek, pokud daný den nejsou trhy mé strategii nakloněny. Zítra to může být o mnoho více, třeba i +700 USD a více.
  • Spolehlivě tak můžu poznat, které dny jsou rizikovější, aniž bych při nich výrazně ztratil. Můžu je pak dále studovat a zjistit jak je rozpoznat dříve a dávat si na ně větší pozor, obchodovat jinak, nebo je vůbec neobchodovat.
  • Udrží mě déle ve hře, než maximální denní ztráta.

Nevýhody:

  • Zdánlivá nevýhoda je, že po dosažení 3 obchodů/den mi může utéct velká příležitost -> to mi ale říká, že jsem si měl na tuto větší příležitost počkat!

Kolikrát jsem viděl v různých kurzech a článcích radu typu zaveďte si časový (např. denní) Stop Loss, při které ztrátě obchodování bezpodmíněčně ukončíte. U mě to vedlo k nesprávnému používání, protože SL by měl být jen a pouze poslední možný výstup a pozice by se měla řídit jinak. Já používám časový stop-loss na risk. Risk je to jediné, co má trader plně pod svojí kontrolou.

You Might Also Like