Mindset, Psychologie, Risk management, Trading

Co změnit, když se trading nedaří?

8 srpna, 2024

Jak přijít na to, co dělám špatně, když se mi nedaří zhodnotit kapitál? Po shlédnutí pár videí o obchodování a tradingu na téma „jak obchodovat“, nebo „obchodní metoda, která vydělává“, spousta traderů začne v dobré víře obchodovat danou metodu, aby zjistili, že se jejich kapitál má spíše tendenci se propadat. Jak přijít na to, v čem je zakopaný pes?

Ilustrativní obrázek - vygeneroval DALL-E3
Závody v tradingu obvykle vyhraje ten trpělivější. ilustrace dall-e

Krušné začátky

Na youtube existuje spousta videí o tom, jak obchodovat na finančních trzích. Po shlédnutí takového videa lehce nabydeme dojmu, že je trading velmi jednoduchý a snadno získáme kapitál takzvaně zadarmo. Velký kapitál a hodně rychle! Následuje válačka na pláži, občas nějaké odskočení od grafů, pár obchodů, a vyděláno. To musí být dream job! Nic však není vzdálenějšího od reality.

Trader si otevře účet, nebo v dnešní době za drobné si pořídí výzvu od prop firmy, a začně zkoušet, co se ve videu naučil. Následují první zisky a ztráty. Začne se střídat euforie ze zisků, naštvanost ze ztrát, které chce rychle dohnat. Jedno je ale téměř jisté. A to, že jeho equity křivka (kapitál) začne po nějaké době padat dolů. Zprvu docela pomalu, a pak to najedou zrychluje. V této fázi už je trader apatický a je mu už jedno kolik. A tak nakonec svůj účet zruší. Pokud na trading pak nezanevře, zkusí to ještě jednou, najde lepší metody, nakoupí novou prop výzvu, ale pořád jde equity směrem dolů. A tak pořád dokola. Někdo se v tomhle kruhu dokáže motat velmi dlouho. Je jedno, jestli obchoduje akcie/etf, indexy, komodity nebo forex. Jak z toho ven?

trader na dně - ilustrace dall-e

V tomhle článku se chci především zaměřit na téma:

Pokud ti to nejde, začni obchodovat za svoje!

Rozvedu, co tím myslím.

Ochrana kapitálu – obchoduj za svoje

Základ je ochránit kapitál, ale jak? Pojďme se podívat na metody, které lákají k obchodování a vyvolávají zdání, že trader ví, co dělá.

Price Action ICT metoda jako názorná ukázka

Řekněme, že máme určitý obchodní systém. Pro příklad vyberu vstup a výstup od Inner Circle Trader (ICT), který je hodně populární na youtube (viz. obrázek). A řekněme, že jsem se rozhodl obchodovat metodu na S&P např. u CFD brokera, kde mám např. 10k Usd účet. ICT říká, že risk 1-2% účtu je ok.

Ukázka vstupní buy patternu ICT

Konkrétně tedy vyberu příklad S&P 500 20.6.2024 u XTB, 5M timeframe, ICT vstup a obchod cca RR 1:3, nastavím vstup, PT (Profit Target) a SL (Stop-Loss):

ICT buy vstup na S&P 500

Nastavím objem tak, abych riskoval max 1% účtu. A pak jen čekám, jestli bude zisk, nebo ztráta. A dle youtube bych takhle měl obchodovat pořád dokola (samozřejmě si můžu volit, jestli risk dám 0,5%, 1%, nebo 2%).

Nastavení obchodu

Ale z mých dosavadních zkušeností to bohužel takhle nefunguje 🙁. A proč? Co když trh udělá 2x, 3x, 4x za sebou tohle:

Trh chvilku mým směrem (vzhůru), ale než dosáhl připravovaného targetu, otočil se do velkého propadu.

Mám pak 4x 1% loss, což je ztráta cca 400 Usd -> 9 320 Kč. Budu to chtít zpátky a začnu porušovat vlastní pravidla – začínám být na sebe naštvaný. Zjišťuji, že ten systém mi nefunguje, a že možná ani nemusí být tak slibný.. A jak mám v něm mít jistotu, že vím, co dělám? Začínám o systému pochybovat. Pak se začnu bát každého protipohybu do ztráty, ukončuji obchody dříve. Dělám chyby častěji a výsledek je equity, mířící dolů.

Za kolik jsem ve skutečnosti nakoupil

Po kliknutí na informace ke specifikaci instrumentu lze vidět Nominální hodnotu kontraktu pro 1 lot. Tam se udává, že 1 lot == 50*cena indexu, a já nakoupil 0.38 lotu. Takže řekněmě, že jsem nakoupil 50 * 0.38 = 19 na ceně 5532.8, budu vlastnit 19 akcií S&P 500, které mě ale ve skutečnosti stáli za danou vstupní cenu 50 * 0.38 * 5532.8 = 105 123.2 Usd. Ano, po realizovaném buy vstupu nyní vlastním CFD smlouvu na 19 akcií za 105 tisíc USD!!

Hodnota jednoho CFD kontraktu je 50 * cena indexu S&P. Lze si to představit, jako bych nakoupil 50 akcií Indexu S&P 500

To znamená, že abych dokázal nakoupit takový objem, použiji svých 10 000 USD a 95 123.2 USD si půjčím – tyhle peníze nevlastním. Využívám páku 1:9.5 ! Pak se divím, že mě rozhodí kdejaké malé vychýlení ceny, které může být, a často i je manipulované tak, aby trh vyhodil můj úzký SL, já odevzdal prachy, a trh se až pak rozjel směrem, kterým jsem chtěl obchodovat 😀 Jak nespravedlivé!

Obchoduj pouze za vlastní

Když to zjednoduším, tak v tradingu mi jde o zisk = nakup levněji a prodej dráž (pro short pozice zisk=prodej dráž a nakup levněji).

Peter Brandt (zmíněn v knize Market Wizzards jako ziskový obchodník) říká v nějakém svém záznamu na youtube:

Graf neslouží k predikci trhu. Je to pouze zaznamenaná historie vývoje ceny.

Cenový pohyb nejde přesně predikovat, nikdy s jistotou nevím, kam až to půjde. Je to prostě riziko investice. Tak v případě obchodování s půjčenými penězi nemám vlastně jistotu, že ty peníze dokážu vrátit. A když to nevím, proč si půjčuji tolik?

Takže pokud si koupím akcie S&P 500 pouze za svoje, např. objem 0.01, nakoupím sice 0.5 akcie (50 * 0.01) S&P 500, zaplatím za ní 2750 USD. Kdo mě pak donutí ji prodat, když bude cena níže?

Např. pokud cena spadne na 4000 (propad o 27%), pořád vlastním 0.5 akcie, které jsem nakoupil za 2750, ale aktuální její hodnota je 4000 * 0.5=2000 USD. Může se zdát, že -750 USD je velká ztráta, ale jsou další možnosti, jak se k tomu pak postavit. Jelikož mám ještě další vlastní kapitál (7250 Usd), můžu si dovolit třeba za tuto levnější cenu koupit další půl akcie, a tím si „zprůměrovat“ vstupní cenu na nižší úroveň. Nebo můžu koupit jinou akcii/komoditu/měnu/dluhopis, která mi přijde levná a vydělat peníze tam. Jsou různé možnosti i dostatek času vymyslet co s nakoupeným aktivem, kterému se zrovna teď nedaří. Nějaké fluktuace v ceně mě pak nemusí trápit.

I na pákových instrumentech jako jsou CFD, Futures, Opce, atp. lze obchodovat pouze za vlastní (bez páky).

Jaká je pravděpodobnost, že trh S&P 500 spadne o 27%? A jaká je pravděpodobnost, že mi vymete můj kratičký SL na 5 minutovém timeframe? Trh může udělat cokoli, ale chci nejprve ochránit svůj kapitál, abych zjistil: – zda strategie reálně funguje – zda jsem schopný věnovat potřebné strategii čas – zda mi při dané strategii bude fungovat mindset – získat zkušenosti s tím, jak se trhy hýbou – naučit se, jak řídit otevřené obchody, abych minimalizoval riziko ztráty, případně maximalizoval zisk – a abych měl kapitál i na jiné příležitosti, když se objeví, možná to bude i lepší příležitost, než ta aktuální

A tohle vše se chci naučit dříve, než kapitál celý spálím. A další kapitál a páku můžu využívat až tehdy, když už vím, že dokážu účet dlouhodobě hodnotit (min. půl roku).

You Might Also Like