Analýza dat, Dlouhodobá strategie, Krátkodobá strategie, Mindset, Psychologie, Střednědobá strategie, Trading

Na co se zaměřit při analýze finančních trhů?

27 května, 2019

Za dobu mého aktivního zkoumání tržních dat postupně zjišťuji, kolik materiálu je na tohle téma napsáno, a kolik je ve skutečnosti použitelného. Bohužel jsem dospěl k názoru, že převážná většina dostupných materiálů je „bullshit“ (dělají jen bordel v hlavě), ať už jsou to různé placené kurzy/webináře nebo články a videa zdarma. Takové materiály mají především jeden hlavní cíl, a to je buď získat peníze z lidí, co si výuku zakoupí, nebo nalákat lidi k obchodování pomocí nástrojů a platformy ukazovaných ve výuce bez ohledu na to, zda daný člověk o trzích něco ví, nebo ne. Autoři totiž někde musí brát peníze na své dovolené a pěkné fotky z luxusních resortů. Co tedy dává smysl a posunulo mě vpřed? Následující seznam jsou myšlenky a body, které by měli tradeři prozkoumat předtím, než se vrhnou do trhů s reálnými penězi:

ilustr. obr., zdroj: http://executivesecretary.com/the-fixed-mindset-vs-the-growth-mindset/
  • Hlavní cíl trhu je zprostředkovat obchod = trh usiluje o efektivitu. Tzn. čím více zprostředkovaných obchodů, tím lépe.
  • Lidé jsou fascinování přesnými čísly, přesném vstupu, výstupu, atd… Problém je, že více než přesná čísla, v trhu fungují pravděpodobnosti.
  • Je tohle ta správná situace pro vstup/výstup? A co tahle? Bohužel v trhu neexistuje absolutně přesná kopie vstupní situace. Cena často funguje jako „reklama“, láká obchodníky, aby vstoupili. Ti netrpělivý pak přichází o své peníze, někdy bohužel velmi rychle.
  • Trading je o sběru indicií a jejich skládání do sebe.
  • Velmi dobré indicie vychází z Teorie aukce a aukčního principu.
  • Trhy mají „fraktálový“ charakter. Pokud před sebe dáme dlouhodobý pohled (měsíční/týdenní graf) a vedle něj krátkodobý pohled (denní/hodinový graf), budou vypadat podobně. Tzn. dlouhodobý trendový pohyb může v krátkodobém pohledu jít proti trendu a tím tak dlouhodobí obchodníci získávají lepší vstupní cenu, pokud v trhu ještě nejsou.
  • Každý obchod by měl vycházet z dlouhodobějšího pohledu, než z aktuálně obchodovaného timeframe -> nejprve musím zjistit směr dlouhodobé nálady – dřív, nebo později se dlouhodobý pohyb projeví, v ten moment nechci stát proti němu, i kdybych šel jen malý pohyb na nízkém timeframe. Tím zakládám i možnou pozici, kdyby se náhodou rozjela dlouhodobým směrem už v aktuálním obchodě – potenciální zisky jsou pak vysoké, tak proč jim nejít naproti.
  • První cíl tradera namísto vidiny velkých peněz, by měl být tak, jako v každém jiném byznysu, dlouhodobě dokázat platit náklady => hospodařit namísto záporných čísel, s „kladnou nulou“.
  • Čím rychlejší obchodování, tím větší náročnost na zdroje (náklady na platformu, přesné real-time data, komise, aj.). Čím rychlejší obchodování, tím vyšší riziko, a přitom tak úplně neplatí možný vyšší výnos (psychika, náklady, soutěžení s High Frequency Trading algoritmy, atd.) – čím rychlejší obchodování, tím více záleží na zkušenostech.
  • Důležitost jednotlivých cenových hladin je různá, i důležitost S/R je různá. Dokonce důležitost konkrétní S/R úrovně (např. včerejší High/Low) jeden den může být větší a druhý den naprosto bezvýznamná. Pro důležitost jednotlivých cenových hladin je vhodný Volume Profil. Pro důležitost jednotlivých S/R úrovní je vhodné, aby zapadala do většího kontextu, např. na daném supportu včerejšího Low je také týdenní low a včerejší low otevíracího rozpětí – je dobrá synergie více faktorů.
  • Rychlejší/volatilní/méně likvidní trhy např. Nasdaq 100 (NQ), Dow Jones 30 (YM), DAX 30 (FDXM), nedodržují S/R úrovně přesně, velký denní rozptyl. Hodně náchylné na přeobchodování, hůře se definuje riziko, targety se nastavují do větší vzdálenosti. Zde jde o trhy, které přitahují adrenalin, touhu pro klikání obchodů, atd. Jsou vhodné pro ty, kteří mají jasno ve své obchodní strategie, mají ověřeno, že jim jejich strategie dává potřebnou dlouhodobější výhodu.
  • Pomalejší/méně volatilní/velmi likvidní trhy např. US 10-Year Treasury Note (ZN), US 30-Year Treasury Bond (ZB), Dow Jones Euro STOXX 50 (FESX), přesněji dodržují S/R úrovně, lze obchodovat s velkými objemy bez skluzů, udělají během dne pár ticků a lépe se definuje riziko. Bohužel jejich obchodování je nuda! Otázka je, nuda a postupné navyšování kapitálu, nebo adrenalin a obchodování, které si musí člověk ještě zaplatit?

You Might Also Like